Porovnanie služieb virtuálna batéria.

Ako už nadpis napovedá, virtuálna batéria je služba a nie fyzický produkt. Túto službu ponúkajú dodávatelia elektrickej energie väčšinou pre domácnosti, ale existujú aj riešenia pre firmy. Slovo batéria je trochu zavádzajúce, nakoľko sa vyrobená energia nikde neuskladňuje ale okamžite sa spotrebuje po dodaní do siete, napríklad u vašich susedov alebo jednoducho mizne v sieti distribútora.

39cce925-e3d4-4dc1-965c-ce1513f1898cpng

Hodnoty ktoré sa vám „uskladňujú“ vo virtuálnej batérii (ďalej VB) sa „ počítajú “ na základe merania vášho elektromera. V tomto prípade veľa ľudí na konci fakturačného obdobia zisťuje nepríjemnú realitu, a to, že hodnoty energie odovzdanej do siete sa výrazne líšia s hodnotami exportu ktoré prezentuje váš striedač napätia. Hlavným dôvodom býva jalový prúd o ktorom si môžete prečítať tu: https://sk.wikipedia.org/wiki/%C3%9A%C4%8Dinn%C3%ADk. Jalový výkon sa totiž do VB nezapočítava, ale do spotreby domácnosti áno. V neposlednom rade je podstatné aj to, že čerpanie dodanej energie je spoplatnené distribučným poplatkom cca 0,06€ za kWh.

Príklad vyúčtovania výroby/spotreby pomocou IMS (inteligentné meracie zariadenie):Screenshot_89png

Aktuálne, službu VB môžete používať len od Vášho dodávateľa elektrickej energie (predaj prebytkov je ale možný inému subjektu ako je váš dodávateľ EE). Dodávateľa elektrickej energie si môžete vybrať nezáväzne od vášho bydliska (nemýľte si pojmy dodávateľ a distribútor). Zvoliť správny balík služby-VIRTUÁLNA BATÉRIA, je veľmi dôležité a môže mať zásadný vplyv na dobu návratnosti vášho fotovoltického systému. Preto by sa malo počítať s VB už pri projektovaní FV a čo najefektívnejšie podľa nárokou domácnosti ho navrhnúť tak aby došlo k spotrebe celej energie bez zbytočných zostatkov. Tieto zostatky Vám po konci fakturačného obdobia už nikto nepreplatí alebo nevráti a váš striedač sa bude prehrievať zbytočne.... 

Ako príklad uvediem niekoľko najznámejších spoločností poskytujúcich službu VB a stručne zhodnotím ich silné a slabé stránky:



VSE


Obrzok1jpg

+ Ponúka tri balíky.
+ Do VB sa počíta súčet hodnôt z celého roka (ak máte fakturačné obdobie napr. na jeseň, v zime môžete ísť do mínusu a dobehnúť to výrobou v lete) 

- Pomerne drahé poplatky za služby vzhľadom k veľkosti „ uloženej “ energie.


SSE

Screenshot_90png

+/- Vyvážené hodnoty k pomeru cena/služba.



ZSE


Screenshot_91png


+  Maximálne množstvo uloženej elektriny vo Virtuálnej batérii je do výšky spotreby vašej domácnosti, podľa nastavenej periodicity vyúčtovania združenej dodávky elektriny. Poplatok je 2€ mesačne.

+ V dobe písania článku som mal informáciu o ponuke možnosti rozdelenia dodanej energie percentuálne pre dom alebo nabíjačku automobilu aj keď tuto informáciu na webe ešte nezdieľajú. 


MAGNA

Screenshot_92png

+ zaujímavé balíčky s viacerými variantami.
- Sadzby podľa taríf ( v čase kedy budete pravdepodobne spotrebovávať najviac z VB bude čerpanie najnevýhodnejšie. 


GREENLOGY

imagepng

+ VB od 0€ mesačne. 



Na záver ešte niekoľko mýtov a fámov ohľadom využívania VB: 

- Ak pošlem energiu do siete ale už ju nespotrebujem, budem platiť distribučné poplatky? Distribučné poplatky sa platia len za spotrebovanú energiu.

- Pri výpadku elektrickej energie budem čerpať energiu z VB? 
V prípade výpadku energie vám vaša fotovoltická elektráreň pravdepodobne prestane fungovať ak nie ste vlastníkom fyzickej batérie alebo nemáte jeden z mála striedačov schopného fungovania v móde takzvanom super back up!

- Za nevyužitú energiu z VB mi bude vrátený preplatok alebo budem musieť platiť pokutu? 
Na konci fakturačného obdobia sa VB jednoducho vynulujú. Za nespotrebovanú energiu neplatíte ani nedostanete nič zaplatené. 



Zdroje:  https://www.zse.sk/fotovoltika-virtualna-bateria#h-kolko
         https://www.sse.sk/domacnosti/produkty-a-sluzby/virtualna-bateria-od-sse?page_id=10628
         https://www.zse.sk/fotovoltika-virtualna-bateria
         https://www.magna-energia.sk/pozicovna-elektriny
         https://www.greenlogy.com/green-vbattery?utm_term=virtualna%20bateria&utm_campaign=Website+traffic-virtualna+bateria&utm_source=adwords&utm_medium=ppc&hsa_acc=8894331644&hsa_cam=18416641829&hsa_grp=142438302155&hsa_ad=623738978146&hsa_src=g&hsa_tgt=kwd-1185171441787&hsa_kw=virtualna%20bateria&hsa_mt=b&hsa_net=adwords&hsa_ver=3&gclid=CjwKCAjwloynBhBbEiwAGY25dPvq48H030WybB41pLvBXk2FEZYi6-VBc8XBAbZNRxGUhmIPheyV1xoCDfEQAvD_BwE


autor: nayEnergia s.r.o

* článok má informatívny charakter! V prípade omylom uvedených chybných, neúplných, neaktuálnych alebo nepresných informácie autor článku nenesie za tieto informácie žiadnu zodpovednosť!!!