Porovnanie nákladov na zastropované ceny energií.

Množstvo HDP, ktoré Slovensko minulo na zastropovanie cien energií, sa líši v závislosti od zdroja a metodiky výpočtu.

Podľa Ministerstva hospodárstva SR:

  • V roku 2022 Slovensko minulo na zastropovanie cien energií 1,8 miliardy EUR, čo predstavuje 2,3% HDP.
  • V roku 2023 sa očakáva, že výdavky na zastropovanie cien energií dosiahnu 3,2 miliardy EUR, čo predstavuje 4,1% HDP.

Podľa Inštitútu finančnej politiky (IFP):

  • V roku 2022 Slovensko minulo na zastropovanie cien energií 2,5 miliardy EUR, čo predstavuje 3,2% HDP.
  • V roku 2023 sa očakáva, že výdavky na zastropovanie cien energií dosiahnu 4,2 miliardy EUR, čo predstavuje 5,4% HDP.

Rozdiel v odhadoch medzi Ministerstvom hospodárstva SR a IFP je spôsobený rôznymi metodikami výpočtu. Ministerstvo hospodárstva SR do výpočtu zahrňuje len priame výdavky štátu na zastropovanie cien energií. IFP do výpočtu zahrňuje aj nepriame náklady, ako napríklad výpadok príjmov štátu z daní a odvodov.

Okrem výdavkov na zastropovanie cien energií Slovensko vynakladá aj ďalšie finančné prostriedky na pomoc domácnostiam a firmám s rastúcimi cenami energií. Vláda SR schválila balík opatrení v hodnote 1,5 miliardy EUR, ktorý zahŕňa napríklad príspevok na energie pre domácnosti, dotácie na energie pre firmy a zníženie DPH na energie.

Celkovo sa očakáva, že v roku 2023 Slovensko minie na pomoc s cenami energií 7,7 miliardy EUR, čo predstavuje 9,8% HDP. Pre predstavu Slovensko v roku 2023 dalo na školstvo 5,4% a v programe zelená domácnostiam vyplatilo 0,4% HDP.


Screenshot_184png




Zvýšenie cien energií paradoxne nepomohlo ani slovenskej energetike. Slovenské Elektrárne kvôli novým daniam  musela požiadať o odklad splatnosti DPH inak by nemala na vyplatenie miezd.
Hrozbu bankrotu odvrátilo spustenie tretieho bloku v Mochovciach. Zlá správa ale sú východoslovenské elektrárne Vojany ktorým sa nepodarilo získať alternatívne palivo pre svoje pece. Na obnovenie prevádzky bude treba investovať do výmeny technológii. 

 


Screenshot_186png


Screenshot_187png



Na záver už zostáva vyjadriť len nádej , že ministerstvo hospodárstva a životného prostredia sa zmysluplne dohodnú na investíciách ktoré pomôžu slovenským domácnostiam a firmám prekonať zdražovanie energii inak ako umelo znižovaním cien ktoré nás skôr či neskôr dobehnú. 


Zdroje: